Friday, 28 January 2011

respect.

1. jangan main kepala.
ntah lah sejak bila aku tak suka orang main kepala. kalau orang Arab, main kepala ni macam bermesra eratkan silaturahim, tapi kalau bagi aku, main kepala ni macam kedudukan aku lekeh gila. padahal Allah pandang kita semua sama ja. maka tolonglah adik kakok abe abe, jange mae palo hambo. tersiat hati ambo, sakek.
dan jangan tarik sanggul belakang aku, memang fuck you lah. kau fikir aku botak ka apa nak buktikan tu rambut betul. fuck fuck fuck. tambah pulak kalau yang tarik tu lelaki. mak aii. memang babi bin celaka lah.

2. jangan main pegang-pegang.
aku tak biasa lah sebab aku budak kampung. fikiran aku kolot, tak boleh pakai. maka, biarlah aku kolot sendirian. banyak lagi cara kita boleh lepak.

3. hormat makanan.
kalau kawan kita makan sesuatu yang kita tak suka, diam. jangan sebut "eiw" jangan cakap benda tak baik. biarlah dia nak makan. berak keluar tahi dia yang teran.
kalau dah sudah makan, janganlah main makanan. geli lah tengok. kehsian kawan kita yang belum sudah makan. terbantut nafsu jin dia nak melahap..

4. jangan mainkan fizikal orang.
saya kayu. saya ranting. saya papan. saya hitam. saya gelap. saya berjerawat. saya pendek. saya keding. saya flat. saya buruk. dan saya okay. lali dah lah dengaq. muak.
cuba support sikit kawan yang chubby nak kurus, yang kurus nak berisi. support lah. hang kutuk macam tu sikit pon tak ubah apa-apa. 5, 6 kali dengaq memang lah lawak, boleh dibuat gelak-gelak. tapi kalau dah dekat 100 kali duk ulang benda sama, orang cool macam aku pon boleh hot.

benda sama akan tetap ulang-ulang. mungkin aku memang dilahirkan untuk ditindas kot. takpa lah. selagi aku tak keluar kata-kata marah, boleh lah tahan. jangan sampai aku angkat tangan sudah.. nasib baik aku jenis fikir banyak kali nak buat sesuatu. bukan macam hang dan hampa semua, main buat ja tak fikir apa. pi rah! otak ada, tapi bangun pagi tinggal otak atas katil.

okay lah. ampun dan maaf dipinta, selamat maju jaya.

3 comments:

its Atiq said...

oni.. sumpah aku setuju sgt yg last sekali tuhh.. mau byk kali hangin jugak... hehehe.. chill weyh.. kering2 ang kaa.. kuruih2 ang kaa.. aku syg ang smpai mampoih!haha

.::WaNiE::. said...

aku kayu

aku ranting

aku papan

aku hitam

nak wat camne

**pasrah

oney said...

ATIQ : hehe, tau takpa. tapi kalau hampa yang kata aku tak kisah sangat, sebab boleh kata balik, haha. rindu lah weh..

KAK WANI : yeah. kita pasrah ja. Allah jadikan kita sebaik-baik umat dah, nak apa lagi kan.. :)