Tuesday, 10 November 2009

m e n g e l u h

sememangnya aku jarang meluahklan perasaan dan bercerita. payah.
walaupun pada shahir, atiq atau meirah.
orang yang paling dekat, dekat sangat dengan aku.
ntah laa,
mungkin aku malu atau segan.
mungkin aku rasa meluahkan itu poyo, lebih-lebih, over.
tapi sebetulnya,
aku takk tahu meluahkan perasaan, takk pandai nak bermain emosi.
dan kadang-kadang, aku payah menerima pandangan, nasihat dan teguran.
sebab, aku punya cara sendiri.
dan aku percaya diri. hoho.

kadang-kadang aku meluah perasaan dengan contengan-contengan pada kertas,
lalu aku renyuk-renyuk, dan akhirnya ke bakul sampah.
kadang-kadang aku melakar, boleh buat aku lupa segala.
sedih, gembira atau apa saja rasa.
sebab itu aku selalu ada blog.
aku boleh share apa-apa yang kadangnya tak terluah.
sedih, gembira atau apa saja rasa.

ahh ! persetankan. bukan itu persoalannya pun.
kisahnya, di sini aku mahu meluah rasa,
aku mahu mengeluhh !

ohh. beri aku sedikit masa untuk mengeluh, sekejap saja.
sekali ini saja.

okay. okay.
mahu start meluah rasa.

begini.

aku pelik dengan golongan yang tak tahu berfikir rasional dan berfikiran positif. setelah susah payah aku dan rakan-rakan lain menghabiskan masa, berkorban tenaga merancang dinner akhir tahun, macam-macam cakap belakang yang aku dengar. konon, AJK tak adil, berat sebelah. ahh. kamu tahu susah mana plan ini semua ? susah laah nak puaskan hati semua. ada rasionalnya tak dibenarkan bawa orang luar selain TINGKATAN 5 SMK DERMA.
mahu bawa bersama teman sehidup semati ? ahh. tak cukupkah cuti 3 bulan nanti berjumpa bermesra. ini masa kita.
kamu ingat kami nanti ada masa berpacar-pacar ? sibuk okay. sedaya upaya kami cuba menjayakan majlis agar lancar dan memenuhi kehendak semua. berbaloi dengan duit RM 40 KITA semua.
jangan ingat kami dapat apa-apa keuntungan. merugikan ada. rugi tenaga, masa, idea. ahh. semua ini kami rancang atas kesedaran, kita nanti tak mungkin mudah berjumpa lagi. bergaduh macam mana, bermasam muka, bermusuh, sekurang-kurangnya masih di bumbung yang sama waktu itu. ada juga kenangan kita bersatu. ahhh. fahamkanlah. kamu semua bijak.


okay. lagi satu,
pelik. kenapa guru dibebankan dengan banyak tugas yang jauh menyimpang dari kerjaya mendidik ?


ahh. itu saja. lega sedikit.

yang pergi dulu dengan senang hati,
auni. :)

3 comments:

DESS said...

1. Habaq kat depa tu..., ini jamuan perpisahan Tg.5 SMKD. Farewell Dinner. BUKAN Jamuan Reunion... Kalau reunion nanti, bawa lah sesiapa pun.., suami, isteri pertama, kedua, girlfriend, boyfriend, Tok Wan..suka hati lah.., Janji sponsor jamuan nanti beribu2 ringgit...Nak bawa satu trailer pun takpa!! Farewell Dinner utk ahli-ahli/pelajar Form 5 dengan guru2 yg mengajar Form 5 je laa..
2. Preparation utk SPM sepatutnya dah selesai.. Saat2 akhir ni tak payah buat kelas dah.. Masa saya dulu di SM Sains S'gor, kami di beri 2 minggu study leave.. Makna nya, 2 minggu sebelum SPM(dulu MCE), kami bebas belanja sendiri. Tak perlu masuk kelas pun.. Tapi, cikgu2 ada di Staff Room. Jadi, kami jumpa cikgu ikut kehendak sendiri.. Ia nya lebih informal..dan lebih berkesan kalau ikut jadual harian di sekolah.
Lagi pun, yang tak faham tu(yg nak tanya cikgu tu) sikit je.. Kalau banyak nak tanya, maknanya kita tak bersedia menghadapi SPM la tu!!!

cik myra (: said...

laah, cmnt xmasuk ke? penat je taip tdi. haihh.

so,
re-type cmnt. haha

hm, if nanti spm dpt strght A's.
pegi uma kak,
tuntut makan minum percuma selama sehari. hahaha. :)

oney said...

sememangnya tak bersedia ponnnnn