Monday, 1 March 2010

Orange peel cupcake.

memandangkan hari ni birthday budak kembar, aku dikerah buat kek. penat membeli barang, balik rumah terus gerak kaki tangan kepala dan seluruh anggota badan untuk buat kerja. pening pening pon tetap semangat jugak. biasa laa, aku memang ada superpower, aku gagah nan hebat tahu.

okay, tak mau bebel panjang. antara bahan-bahan nya ialah, cewahh. perasaan macam chef sekejap, haha. okay, sila annoying. -__-"

ehem, bahan-bahan :
250 gram gula castor
250 gram mentega
5 biji telur
250 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu besar jus oren
sebiji limau yang diparut kulit

cara-cara nya mudah saja,
1. pukul gula dan mentega sehingga kembang dan gebu.
aku guna buttercup, mudah. sebuku buttercup memang 250 gram bersamaan 1 1/4 cawan. aku dah pro, jangan tanya mana aku tau, haha. so, gula castor pon tak payah susah susah timbang berapa gram, letak 1 1/4 cawan. InsyaAllah jadi. doa banyak banyak. tapi kalau ada penimbang tu, lebih baik, sukat biar adil dan saksama.

2. masukkan telur, sebiji demi sebiji. sambil sambil tu teruskan putar dough tadi. putar arah sehala yaa. agar kek kita kembang cantik.

3. ayak tepung gandum dan serbuk penaik. tepung gandum pun 1 1/4 cawan. then masukkan sedikit demi sedikit sambil dikacau. masukkan pula kulit limau dan jus oren, guna laah sunquick. wangi jaa baunya nanti. aku tak letak 2 sudu, bersudu-sudu aku letak. haha

4. kacau sehingga sebati.

5. masukkan dalam cup dan bakar dalam oven pada suhu 180 degree celcius selama 45 minit.

siap, dan masa untuk topping !
seeloknya guna Topping Ace Vivo, berkotak merah. tapi tadi aku guna Rich's Whip Topping Base, kotak putih biru. sama jaa rasanya, cuma mahal sikit. tak susah, sangat mudah. ikut jaa instruction pada kotak tu. putar topping tadi sampai gebu laah kiranya. dan sedia untuk disapu pada kek. boleh juga tambah pewarna dan hias supaya nampak lagi menarik. tapi aku kurang berseni, ala kadar jalaa, comot comot sebab budak kembar rajin menolong.

okay, siap ! selamat mencuba :)





p/s : sorry yaa, kualiti gambar macam taik. hari ini kepala pusing, camera pon pening.
p/s/s : esok budak kembar nak kek chocolate pulakk. aduhh.

4 comments:

nia said...

lapaq pulak tengok cupcake ni.

pojie said...

nampak mcm ok..
rasa..
erm..no komen
haha

mere' said...

wo0h!...nak3!

oney said...

nia : haha, lapar? nanti aku jemput kawan kawan datang rumah, aku buat yaa, InsyaAllah ;)

pojie : ramai yang cakap comot, tapi seedap, hahaha

mere : nanti rajin rajin aku bagi pada kawan kawan yaa ;)