Tuesday, 2 March 2010

cerita lesen P

semalam pakcik suruh saya bayar RM60 untuk pass JPJ test jalan raya. okay, dalam senyum sebenarnya hati saya bengkak. dah hilang semangat waktu tu. pakcik cakap cara saya bawak latihan akhir ni teruk, salah sana sini, kalau test dengan pegawai JPJ confirm fail. hilang semangat. pakcik tau tak saya pening, tak sihat ?!

kecewa, selama ni saya puji pakcik pada kawan kawan, mama dan semua yang bertanya. saya cakap pakcik selalu tunjuk ajar, betulkan apa yang salah, bagi tips. tapi bila pakcik cakap macam tu, bengang jugak saya. hilang hormat terus. tak sangka pakcik sokong orang yang ambil rasuah. tapi saya takk. saya tak suka cable cable ni. tak biasa kerana saya hanya manusia biasa biasa.

tapi pagi tadi saya tak ambil hati dah dengan pakcik. saya tau pakcik bagi cadangan tu untuk bagi saya pass, pakcik risau kalau kalau saya tak pass, lepas tu teriak. pagi pagi lagi pakcik datang ambil saya dekat rumah, lepas tu suruh saya buat latihan naik bukit, parking semua. semua tu tersangat berguna, takda laa saya terkencing kencing nervous. lepas buat latihan sekali tu, pakcik cerita pulak setiap laluan kena buat apa, bagi signal, tukar gear, break, itu ini, terangkan apa yang patut buat akhir kali. terima kasih pakcik.

dan akhirnya tadi, saya call pakcik. saya pass ! terus pakcik datang pada saya. pakcik tengok kertas keputusan tu sambil senyum. saya tahu pakcik bangga sebab pakcik risau. dan pakcik tak nak kena ajar budak macam saya lagi. penat, lelah, susah. terima kasih pakcik, semua urusan semua pakcik yang buat. saya hormat pakcik.


okay, sumpah nervous kalah sikit jaa dari nak jawab SPM. tak guna betol. nasib baik lulus, tu pon atas pagar jaa. haha. lega bila dah habis semua. tak perlu lagi buat latihan apa semua. boleh relax. tapi tunggu result SPM lagi nervous beb. macam nak tunggu malaikat maut datang cabut nyawa. tawakal.

4 comments:

mierah said...

saya datang memberi sokongan yee :D

oney said...

haha, yaa. itu part penting!
dan ronggeng sampai nak lucut kaki ;)

its ATIQ said...

haha.... baek pda ckg aku oney ooiii.. haram xkata pa ponn...

oney said...

haha, tuh laa, pakcik Mail memang terbaik laa. :)

janji kita pass ! haha